Welkom
Pedicure
Algemene informatie
Diabetes en voeten
Reuma en voeten
Ouderen en voeten
Spasme en voeten
Speciale technieken
Schimmeldiagnostiek
Cosmetische voetverz
Prijslijst voeten
handen/(kunst)nagels
Fotoalbum
Nieuws & acties
Contact
Interessante sites

 Schimmeldiagnostiek

Omdat ik heel veel mensen in de praktijk krijg met zogenaamde kalk en/of schimmelnagels, wil ik hier extra aandacht besteden.

 

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn micro-organisme die overal in de natuur voorkomen. Als de groei van schimmels  ten koste gaat van andere levende organismen is er sprake van een parasisaire levenswijze. Dan wordt een schimmel pathogeen (ziekteverwekkend) genoemd en is er bij het organisme sprake van een schimmelinfectie.  Van de 100.000 bekende schimmelsoorten zijn er slechts 200 ziekmakend voor mens en dier. Een schimmel infecteert een levend organisme bijna nooit zomaar. Er moet sprake zijn van een voor schimmelgroei gunstige situatie.

Bij 90% van de schimmelinfecties aan de huid en en ongeveer 75% van de nagel is de schimmel dermatofyt Trichophyton rubrum de verwekker van de infectie aan de huid en/of nagel.  Deze schimmel voedt zich met keratine. Onze opperhuid, haren en nagels, bestaan voor een groot deel uit keratine. Een door een schimmel veroorzaakte aandoening wordt een mycose genoemd. Schimmelnagel = mycosenagel / anti-schimmelmiddel = anti-mycosemiddel.

 Beginnende aantasting van de nagel

 

Waardoor ontstaan schimmelinfecties?

We zijn altijd in contact met schimmelsporen, die in principe besmettelijk zijn. Schimmelsporen zijn enorm sterk en daardoor zeer moeilijk uit te roeien. De voornaamste bronnen van besmetting zijn die plaatsen waar veel mensen op blote voeten rondlopen; zwembad, douchevloeren, sauuna's, enz. (Ze houden van warmte en vocht)  Ook mensen die niet op deze plaatsen komen, kunnen een voetschimmel oplopen en niet iedereen krijgt een schimmelinfectie. De een is gevoeliger voor schimmelinfecties dan de ander. De reden is onbekend.

Bij de nagel begint een schimmelinfectie meestal aan de knipkant, waar de schimmelsporen onder de nagel terechtkomen. Ook een beschadiging aan de nagel of drukplek op de nagel door de schoen is een plek waar de schimmel de nagel binnendringt. De schimmel groeit in of onder de nagelplaat waarbij verdikking, verbrokkeling en totale destructie van de nagelplaat kunnen optreden.

Door een slechtere bloedsomloop groeien nagels langzamer, waardoor schimmels ook meer kans krijgen.

Als (vrijwel) alle nagels tegelijk een afwijking gaan vertonen, heeft dat meestal een andere oorzaak en is het waarschijnlijk geen schimmelinfectie. 

Typerend voor nagelschimmels is dat bijna nooit alle nagels van een hand of voet zijn aangetast. Het is mogelijk dat er jarenlang slecht één nagel aangetast is. 

 

Aanpak van schimmelinfecties

Schimmelinfecties aan huid en/of nagels genezen zelden spontaan. De beinvloedende factoren moeten ook aangepakt worden, zowel tijdens als na de behandeling. Bij volledig aangetaste nagels is een orale behandeling, die uitsluitend door een arts kan worden voorgeschreven, nodig.

Om weer een goede nagel te krijgen, moet de nagel weer harder gaan groeien dan de schimmel de nagel aantast. De behandeling bestaat uit het wegfresen van het aangetaste deel van de nagel door de pedicure in combinatie met het gebruik van een anti-schimmelmiddel.

Daarnaast moeten ook de infectiebronnen aangepakt worden. De 2 belangrijkste bronnen zijn de schoenen en de sokken. De schimmelsporen nestelen zich in de kieren en naden van schoenen en kunnen daar jarenlang zitten met de kans op herbesmetting. Voor de behandeling van de schoenen en sokken is een talkpoeder met anti-schimmelmiddel aan te raden. 1 maal per maand ALLE (sport-)schoenen, sloffen en slippers behandelen is het advies.

Hoe eerder met de behandeling gestart wordt, hoe groter het succes!

Een schimmel houdt van warmte en vocht dus het vermijden hiervan is belangrijk.

• Droog de voeten goed na het douchen, baden, zwemmen, sauna, ect. Ook tussen de tenen. 

• Draag iedere dag schone en dunne sokken en was deze binnenste buiten zodat huid- en nagelschilfers uit      de sokken spoelen.

• Gebruik zo min mogelijk zeep. Dit veranderd de zuurgraad van de huid en verwijderd het beschermende  vetlaagje, waardoor deze kwetsbaar wordt

• Zorg voor een goede doorbloeding van de voeten door te bewegen. 

 

Schimmeldiagnostiek

 


 

Niet iedere aangetaste nagel is een schimmelnagel. Om helemaal zeker te zijn is er de mogelijkheid tot schimmeldiagnostiek. Er wordt een klein stukje nagel afgenomen en opgestuurd naar het Leids Cythologisch en Pathologies Laboratorium (LCPL). Dit kan via de huisarts of via een pedicure met het certificaat voor schimmeldiagnostiek. Het LCPL onderzoekt het nagelmonster op een schimmelinfectie. Aan hand van de uitslag kan een plan van behandeling opgesteld worden, indien het om een schimmelinfectie gaat. Houdt er rekening mee dat de aantasting van de nagel uit  moet groeien. Het vernieuwen van de gehele nagel duurt 9 tot 12 maanden. Zolang dient ook de behandeling door te gaan. Er is dus discipline en een lamge adem nodig.

 

 

Aan de diagnostiek zijn kostn verbonden.  Informeer bij uw zorgverzekeraar of u deze kosten vergoed krijgt.          ( Houdt u rekening met het eigen risico.)

 

 

Jouw nagels zijn mijn passie! | eenzonnetje@live.nl